13 Şubat 2010 Cumartesi

EN SEVDİĞİM; AŞURE




Malzemeler:
1 kg buğday
250 gr nohut
250 gr fasulye
Yarım kg kadar kuru kayısı
Kuru incir
Yarım kg tuzsuz fıstık
Yarım kg tuzsuz badem
Yarım kg ceviz
1 adet portakal
1 adet portakalın kabuğu
1 adet limonun kabuğu
1 adet elma (kırmızı, tatlı olanlarından)
1 çorba kasesi kadar çekirdeksiz kuru üzüm
1 çorba kasesi çekirdekli siyah üzüm ve kuş üzümü karışımı
1 avuç kadar pirinç
1 avuç kadar bulgur
1 tutam tuz
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı kadar buğday nişastası
2 kg şeker

Süslemek İçin;
Susam
Çörekotu
Tarçın
Hindistan Cevizi
Nar

Hazırlanışı:
Buğday, fasulye ve nohut akşamdan ıslatılır. Ertesi gün tüm bunlar sıra ile düdüklü tencerede pişirilir. İlk önce buğday pişirilir ardından diğerleri pişirilir. Bu sırada kayısı ve incirler 3-4 parçaya ayrılır. Kayısı ve incirler ayrı ayrı biraz suda çok az haşlanırlar.(Kayısı kaynama suyuyla birlikte eklenir fakat incirin suyu aşurenin rengini bozacağından suyu dökülerek sadece incir eklenir.) Üzümlerin çöpleri ayıklanır, fıstıkların da kabukları temizlenir.Portakal ve limon kabukları ince ince doğranır.Elma ve portakal da ince ince dilimlenir.Cevizler elimizle iri parçalara ayrılır.Aşureyi yapacağımız tencereye önce buğday ardından da diğer bakliyatlar alınarak ara ara karıştırılarak pişirilmeye başlanır.Bulgur ve pirinç de eklenir.Daha sonra tek tek listede yazan malzemeler eklenmeye başlanır.
Portakal ve limon kabuğu aşureye farklı bir aroma verir. Süt ise hem kıvam verir hem de çerezlerden dolayı aşurenin kararmasını önler.Süt kesilmemesi için biraz ısıtılarak ilave edilmelidir.Nişasta ise önce biraz suda ezilmeli ardından aşurenin suyundan alınarak ılık hale getirilmeli ve daha sonra aşureye eklenmelidir.Nişasta da aşureye kıvam verecektir.Bu şekilde biraz kaynatıp tam olarak piştiğinden emin olunca ocaktan alınıp servis yapılabilir.

NOT: Üzerini süslemekte kullanacağımız susam ve çörekotunu biraz kavurursak daha lezzetli olacaktır. Badem ise biraz suda çok az süre ile kaynatılmalı ve kabukları soyulduktan sonra aşureye ilave edilmelidir.
Benim verdiğim ölçü ile çok miktarda aşure elde ediliyor.Ben bu miktarda, çerezi bol ve şekerli sevdiğim için böyle tercih ettim.Siz ölçüleri azaltabilirsiniz.AFİYET OLSUN
30/12/2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder